Diversiteit

Klimaatontkenner is een lelijk en onjuist woord, maar iedereen begrijpt wat er mee wordt bedoeld. Nu blijken er ook ‚Äúdiversiteitontkenners‚ÄĚ de kop op te steken; mensen die de ernst van het teruglopen van de biodiversiteit ontkennen, evenals de noodzaak er alles aan te doen dit tegen te gaan. Vol verbazing las ik zaterdag het interview met Bas Haring, waarin hij onder meer beweert dat we zoveel vijgenwespen, langpootmuggen en varens echt niet nodig hebben. In dezelfde krant las ik even daarvoor dat de klimaatmodellen die wetenschappers samengesteld hebben te rooskleurige resultaten geven. In werkelijkheid blijkt het een stuk warmer te zijn, want alle factoren en hun onderlinge samenhang zijn nu eenmaal erg complex. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor onze ecosystemen: een kleine verandering daarin kan enorme gevolgen hebben. Bas denkt dat wij als mensen wel kunnen bepalen wat de natuur wel of niet nodig heeft. Zoiets onappetijtelijks als minuscule aaltjes (steinernema feltiae) of sluipvliegen (tachinidae) zijn in zijn ogen vast redundant. Laat hij dat maar uitleggen aan degenen die deze zomer omkwamen van de jeuk door de eikenprocessierups, omdat deze die twee natuurlijke vijanden nauwelijks meer heeft. Juist dit onszelf-boven-de-natuur-stellen heeft de crisis veroorzaakt waar we nu in zitten.