Gedeelde sjaal

Sorry als er nu meteen een liedje in uw hoofd zit, maar als u niet meer zo jong bent kent u het waarschijnlijk: We cheer you up, we cheer you up, we cheer you up with the Pin-Up club. Was dat programma op tv geweest, dan hoorde je de volgende dag niets anders op het schoolplein. Blote borstjes op tv! But the times, they are a changin, om een andere liedje te citeren. De tv, daar is weinig bloots meer op te zien en de oprichter van Pinkpop, om de hedendaagse muziek erbij te halen, verzuchtte onlangs: we maken een preutse periode door. Is dat erg?

In ieder geval is het op internet heel anders; een paar muisklikken of tikjes op je tablet en wijdbeens blijkt er geen grens te zijn aan de mogelijke combinaties en gedragingen van de mens. Ik ga niet in detail, maar vraag me ook nu weer af: is dat erg?

Laat ik wel een ander detail van gisterenavond met u delen. Aan de oever van de Dommel op de Sint Jans-tribune zaten de pin-up waar ik al 38 jaar mee getrouwd ben en ik te kijken naar de Bosch parade. Allerlei waanzinnige creaties die zo uit een van zijn schilderijen leken te komen dreven langzaam aan ons voorbij; fantastisch! De zon begon onder te gaan en het werd ineens kouder. Voor ons zaten twee welgestelde bejaarde echtparen; de dames droegen gouden oorbellen en hadden rode lippen, Bijenkorf jurkjes en dure jasjes, u kent ze wel. Slechts één van hen bleek een sjaal bij zich te hebben.

Liefdevol werd voor onze ogen die ene omslagdoek gedeeld, een ontroerend tafereel. In een avond stevig doorklikken zag ik minder intimiteit dan gisteren langs het zachtjes stromende water.