Pensioen

Goed pensioen is zinloos zonder klimaatbeleid

Het pas bereikte principeakkoord over de pensioenen wordt door minister Koolmees (Sociale zaken) als evenwichtig omschreven. Volgens hem worden zowel oud als jong goed bediend.

De kaptein van de Titanic ziet de ijsberg steeds dichterbij komen, maar wil toch nog even zijn handtekening zetten onder de nieuwe tafelschikking voor het luxegedeelte van het schip. 

Wat niet in het akkoord staat is dat de al wat oudere mensenzoals ik (58) er nog wel baat bij hebben, maar dat er voor de jongere generatie geen leefbare wereld meer over zal zijn. Als we onze politieke inspanning de komende jaren niet volledig richten op het klimaat passeren we volgens de wetenschap namelijk een zogenoemd omslagpunt. (Dat is dezelfde wetenschap die we blindelings vertrouwen als het om bijvoorbeeld onze smartphone of de zwaartekracht gaat.) Na dat omslagpunt heeft de aarde ons mensen niet meer nodig om te veranderen in een onleefbare hel, zelfs al zouden we vanaf dat moment in alles klimaatneutraal leven.

Zomaar wat voorbeelden van mechanismen die daar een rol bij spelen. De polen smelten, waardoor minder zonlicht weerkaatst wordt, waardoor de aarde weer extra warm wordt. De zee wordt warmer waardoor deze weer minder CO2opneemt en de hierdoor ontstane vochtige lucht werkt weer als broeikasgas waardoor de opwarming nog sneller gaat. De permafrost smelt steeds sneller, waardoor er heel veel methaan vrijkomt, wat weer een 34 keer zo krachtig broeikasgas is als CO2. Enzovoort, enzovoort. 

Google even en je vindt tal van officiële instanties, geleerden, boeken en artikelen die dit uitgebreid toelichten en die allemaal dezelfde conclusie trekken: als we nog een paar jaar wachten gaat het helemaal mis.

Het goede nieuws is dat we er met zijn allen nog steeds wat aan kunnen doen. Maar niet lang meer en niet zonder ons voortdurend te realiseren dat we in staat van oorlog zijn met een monster dat we zelf in het leven hebben geroepen. We moeten koste wat het kost wereldwijd nú aan de handrem trekken en niet wachten tot een ander het eerst doet. 

Dan en slechts dan heeft het zin om over een goed pensioen voor de jongere generatie te spreken.

Krantenartikel