Shit

Wie kan ons nog redden?

We noemen haar even Lola. Lola is totaal niet bezig met klimaatverandering. Wel is ze op dit moment erg bezorgd, want ze voelt instinctief dat dit het einde is. Het plaatje: de grond dreunt nog geregeld na, de lucht wordt met de dag donkerder en overal om haar heen is vuur. Lola scheidt haar afval niet netjes, heeft geen vleesloze weken en doucht niet korter dan vijf minuten. Lola is namelijk een dinosaurus en het is 65 miljoen jaar geleden. Die komeet, daar kon ze niets aan doen. Shit happens. Exit Lola.

Enter Fons. Fons loopt rechtop, is flink behaard en in onze ogen is zijn hoofd een beetje plat. Fons doet wel aan afvalscheiding, want hoewel ook zijn shit happens doet hij dat netjes op flinke afstand van de groep. Dat hij dat soort dingen doet komt door een mutatie die in het DNA van zijn groep is geslopen. Hij kan zich de gevolgen van dingen voorstellen. Nadat de Lola’s zijn verdwenen was er plaats voor Fons en de zijnen. Een onbeduidende soort tussen de andere dieren, maar dat is nu aan het veranderen. Fons is slim geworden. Als hij sterft leggen zijn stamgenoten bloemen op zijn graf. Exit Fons.

Ping. De lift gaat open en Gerard betreedt de bovenste verdieping van het gebouw. Gerard heeft charisma. Gerard heeft flair. En de partij van Gerard heeft 32 zetels in de peiling. De wereld die Gerard vanuit zijn kantoor kan zien zal gaan veranderen. Maar tegelijk ook heel erg hetzelfde blijven. Want dat willen de kiezers: verandering, waarbij alles hetzelfde blijft. Dat heeft hij als geen ander begrepen.

Ping. Rosa loopt meteen naar de kamer van Gerard. Een betere stage als studente communicatiewetenschappen kan ze zich niet voorstellen. Ze krijgt drie zoenen van de grote leider maar bloost niet, ze is niet zo’n type. Emoties zijn haar onderzoeksgebied, niet haar zwakte. Ook dat moet Gerard begrepen hebben, anders zat ze niet hier. Snel komt ze ter zake.

Kan die?

Shoot!

Het is nu de derde zomer dat de temperatuur boven de 38 graden komt. Wat zegt u tegen de mensen die dit een bewijs voor de klimaatverandering vinden?

Ho, wacht. Moeten we die vraag nu al oefenen? We hebben het voorstellen niet eens gehad.

Het voorstellen is geen probleem Gerard, mensen houden van je. Het gaat om de lastige vragen.

Okay, okay. Komt ie. Ja, het is weer lekker warm. Zo hoeven we niet naar Spanje. …

Ja, ga door.

Of naar Zweden, waar het nu lekker koel is! Als we kunnen. Want dat is het echte probleem hier. Niet deze warme zomer, dat is de natuur. Daar hebben we echt geen invloed op, die gaat al eeuwen zijn gang. Soms een ijstijd, soms wat warmte, dadelijk is het weer koud, daar heb je geen mensen voor nodig, dat kunnen al die zogenaamde wetenschappers niet ontkennen  …

Ga door… Tempo!

Het gaat er om waar we wel invloed op hebben. Dat is de economie, dat zijn banen. Goede banen zodat mensen geld hebben om naar  Zweden te vliegen, als het hier toevallig wat warmer is. Zo goed?

Ik mis het gevoel.

Hm. Wacht. Ik weet iets. Ik heb vrienden, ik noem ze hier even Kees en Karin, de man werkt, de vrouw ook en nog kunnen ze de eindjes niet aan elkaar knopen. Dat vind ik heel erg. Je het apelazarus werken en niet eens fatsoenlijk op vakantie kunnen. Laten we het over Kees en Karin hebben, in plaats van al die linkse sprookjes. Let’s keep our shit together.

Beter!

Exit Kees en Karin.